SHTF

När det oundvikliga händer

När inträffar SHTF?

Preppare sitter inte och väntar på ett specifikt datum eller händelse. Det viktiga är att ha beredskap för att klara av att överleva i MINST 1 -2 veckor utan hjälp oavsett när och vad som inträffar.

Med att överleva menas det att man har tillräckligt mycket mat, vatten och medicin för hela familjen utan att behöva gå ut och handla.

För att underlätta för dig själv under en SHTF är det viktigt att du har rätt verktyg och erfarenhet. Gör ditt bästa att utveckla dina förmågor och ha alltid böcker nära till hands, det kommer att underlätta då det är omöjligt att veta allt.

Vad ska jag ha beredskap för?

De senaste åren har varit väldigt händelse rika, vem har inte hört talas om apkoppor, Covid, Evergreen eller den Ryska invasionen av Ukraina. Dessa händelser har fått stor uppmärksamhet eftersom de har påverkat oss huvudsakligen på grund av att el och gas priserna har stigit. Flera länder i världen har levt under en långvarig SHTF scenario där svält,krig,vattenbrist och naturkatastrofer har varit boven. Detta är ett tecken på att SHTF inte är oundvikligt och att i många fall mer sannolikt än osannolikt.

Eftersom vi lever i en global marknad så påverkar den globala politiken och klimatet hela världen.

Krig

Detta är inget nytt för mänskligheten, världen har inte varit så nära till ett stor krig som den är idag på ett långt tag. Förhoppningsvis händer det aldrig men om det händer så är det mycket bättre att vara förberedd!

När man pratar om krig så tänker de flesta att det innebär stora explosioner, vapen och missiler. Detta är inte alltid sant, dagens teknologi och infrastruktur har gjort det möjligt för krig genom bland annat biologisk krigföring, hacka viktiga infrastrukturer som till exempel nätet osv.

Bästa sättet att förbereda sig inför en sådan händelse är genom att hålla sig uppdaterad och ta information från flera olika källor för att försöka få en förståelse om vad som händer i världen. Om ett krig skulle inträffa så är det mest sannolikt att det sker oväntat och du lär märka det när det är för sent.

Planera med din familj vad ni behöver göra när det händer, ha koll på var närmaste skyddsrum är och ha tillräckligt med förnödenheter för att överleva.

Sjukdomar

De senaste årent har verkligen bevisat hur snabbt saker och ting kan förändras och hur stor påverkan sjukdomar har på vårt samhälle. Covid bevisade att vi inte var redo för SHTF.

När Covid började skapades det panik hos de flesta som gjorde allt för att bunkra mat, toalettpapper, handsprit och skyddsmasker. Priserna för vissa produkter ökade rejält och det var stor brist på dessa varor. Flertalet människor förlorade sina jobb på grund av att små företag gick i konkurs vilket skapade oro hos många människor. Detta var beviset att vi inte var redo för SHTF. Beredskap innebär att man ska vara bered innan saker händer och inte börja förbereda sig när det är för sent. Nu när marknaden har återställt sig så är det dags att tänka om och göra rätt, köp det du behöver i lite större mängd än vanligt och börja bunkra men rensa inte hyllorna för du är inte ensam!

Har du möjlighet att odla egen mat så kan du spara pengar och det kommer ge dig en trygghet att veta att du inte är helt utan mat.

Klimat

Skogsbränder, orkaner, översvämningar, torka, tornados och jordbävningar har blivit skrämmande vanligt. Har du någon plan för hur du ska hantera en sådan situation?

Natur katastrofer och global uppvärmning är en riktig grej oavsett om du väljer att tro på det eller inte. Vad skulle du göra om en tornado var på väg mot ditt område idag, har du en plan? Har du tankat bilen? Sådana frågor bör du ställa dig själv för att veta om du skulle klara av en sådan situation.

Du bör ha en aning om vad som är mest sannolikt att inträffa där du bor och göra ditt bästa att ha beredskap. Oavsett vad du förbereder dig för bör du alltid ha tillräckligt med mat, vatten och nödvändig medicin för att klara dig. Det är smidigare och billigare att införskaffa dig detta nu så passa på. Den maten du köper bör ha ett långt utgångsdatum så att du kan lagra det länge utan att det blir gammalt.

Bor du i ett område med stor sannolikhet för skogsbränder bör du fokusera på saker som behövs för att överleva det som till exempel brand alarm, gas mask och brandsläckare istället för till exempel en livboj.

Ekonomisk kris

Vad skulle du göra om du förlora ditt jobb idag eller om börsen gick rasade med 30, 40 eller 50%, har du sparat tillräckligt med pengar för att överleva det? Dessa exempel är inte helt omöjliga vid en ekonomisk kris.

Den globala marknaden är byggd på att länder kan köpa och sälja till varandra, detta är något du kan utnyttja genom sälja tjänster och produkter till hela världen för att få en extra inkomst. Du bör försöka ha flera olika inkomster så du inte förlitar dig på samma inkomst källa för din egna säkerhet. Men det viktigaste av allt är att undvika lån och försöka att vara helt lån fri. Spara pengar varje månad och ha även lite kontanter hemma för säkerhets skull. Det kan även vara bra att investera lite pengar på saker som bibehåller sitt värde som guld.

Samhällskollaps

Vill du att dina grannar ska vara ett hot eller en hjälpande hand när SHTF inträffar?

Att förbereda sig inför en samhällskollaps innebär att du behöver knyta kontakter, människor kommer vara den mest vitala redskapen när samhället fallerar. Några dagar efter SHTF lär du inte hitta något i butikerna och du kommer inte heller kunna förlita dig på att stora företag ska producera mat och kläder längre. Detta kommer du behöva fixa på egen hand, när detta händer är det viktigt att ha vänner eller ett community som håller ihop och hjälps åt. De människor som finns runt omkring dig har egenskaper och erfarenheter som kan underlätta livet för dig under en sådan situation. Kriminalitet lär öka när samhället kollapsar och ju fler människor ni är desto mer skydd har n då de kriminella kommer undvika er.

Ta det säkra före det osäkra

Se till att du och din familj har det som krävs för att överleva SHTF

Har du redskapen som krävs för att överleva en vecka eller två på egen hand?

Vad skulle du göra om en långvarig katastrof inträffade idag?